Er du forholdsafhængig?

15 kendetegn ved forholdsafhængighed

ifølge den amerikanske psykolog Robin Norwood, forfatter til “Kvinder der elsker for meget”

 1. Du kommer fra et hjem, hvor du ikke har fået opfyldt dine følelsesmæssige behov.
 2. Eftersom du ikke har modtaget særlig megen ægte omsorg, forsøger du at tilfredsstille dette uopfyldte behov pr. stedfortræder ved at blive omsorgsgiver, især over for mænd som på en eller anden måde virker trængende.
 3. Fordi du aldrig har været i stand til at lave dine forældre om til de varme, kærlige, omsorgsfulde mennesker, du længes efter, reagerer du voldsomt, når du træffer den velkendte knudemand, som du endnu en gang kan forsøge at ændre ved hjælp af din kærlighed.
 4. Fordi tanken om at blive forladt gør dig rædselsslagen, vil du gøre hvad som helst for at forhindre, at et forhold opløses.
 5. Næsten intet er for besværligt, for tidsrøvende eller for dyrt, hvis det vil kunne »hjælpe« den mand, du har et forhold til.
 6. Da du er vant til kærlighedsløse personlige forhold, er du villig til at vente, håbe og gøre dig endnu mere umage for at behage.
 7. Du er villig til at få langt mere end 50 procent af ansvaret, skylden og bebrejdelserne i ethvert forhold.
 8. Din selvagtelse befinder sig på et faretruende lavt niveau, og dybt inde i dig selv tror du ikke på, at du fortjener at være lykkelig. Du mener snarere, at du må gøre dig fortjent til at nyde livet.
 9. Fordi du har manglet tryghed i din opvækst, har du et desperat behov for at være herre over dine mænd og dine forhold. Du camouflerer dine bestræbelser på at beherske mennesker og situationer som »hjælpsomhed.«
 10. I et forhold har du langt større føling med din drøm om, hvordan det kunne blive, end med hvordan situationen faktisk er.
 11. Du er forfalden til mænd og til følelsesmæssig smerte.
 12. Følelsesmæssigt og ofte også biokemisk kan du have en tendens til at blive forfalden til medikamenter, alkohol og/eller bestemte former for mad, især sukkerholdige.
 13. Eftersom du bliver tiltrukket af mennesker med problemer, der skal løses, eller fordi du bliver viklet ind i situationer, der er kaotiske, usikre og følelsesmæssigt smertefulde, undgår du at konfrontere dit ansvar over for dig selv.
 14. Måske har du en tendens til at blive deprimeret. Den foregriber du ved hjælp af den spænding, der skabes i et ustabilt forhold.
 15. Du er ikke interesseret i mænd, der er rare, stabile, pålidelige og interesserede i dig. Den slags »flinke fyre« finder du kedelige.