10 råd til kærlighedsafhængige
10 råd og forslag, hvis du elsker for meget
1. Bliv bevidst om din situation – læs Kvinder der elsker for meget, Når kærligheden kammer over og andre bøger (du kan finde en liste med forslag under menupunktet “anbefalet læsning”). Hvis du bruger mere end 50% af din tid på at tænke på ham, er der grund til at vågne op og få fokus på dig selv.
2. Ræk ud efter hjælp – find en støttegruppe – kan være terapigruppe eller selvhjælpsgruppe eller begge dele. Find en terapeut, du har tillid til. Husk, at det er dig, der vælger, og det er tilladt at prøve sig frem.
3. Hvis du er i et svært forhold: Skriv dagbog, så ærligt som muligt, og så detaljeret som muligt om, hvad der foregår i jeres forhold. Det hjælper dig til at fastholde dig selv på realiteterne, og det kan vise sig at blive en stor hjælp senere at kunne blive påmindet om disse realiteter.
4. Anerkend din selvstændighed: Mind dig selv om, at du er en voksen person, der ikke er afhængig af ét bestemt menneske for at overleve. Hvis din partner lægger afstand til dig og afviser dig, så brug din voksne fornuft til at minde dit indre, ensomme og kærlighedshungrende barn om, at du også selv har brug for afstand til det, der gør ondt. Du har din del af ansvaret for, hvad der sker i forholdet. Men hans reaktionsmåder har ikke noget med dig at gøre – det handler om hans egen historie. Det er hans opgave og hans privilegium at gøre noget ved sine egne problemer. Du må slippe ham og begynde at tage dig af dig selv.
5. Hvis et forhold er slut: Giv dig selv lov til at sørge over det, selv om du ofte blev behandlet dårligt, og selv om andre ikke forstår dig. Skriv en liste over det du savner og det du ikke savner. Tillad både sorgen og vreden at få plads.
6. Få et kærlighedsforhold til dig selv: Vær overfor dig selv som en kærlig forælder over for sit barn: Anerkend dine følelser, vær opmærksom på dine behov, beskyt dig selv, giv dig selv næring.
7. Brug naturen – det hjælper dig til at stresse af og finde ro og begynde at se mere klart og konstruktivt på din situation. Dyrk motion og afspænding med dybe vejrtrækninger. Kombiner det ved at gå lange ture i naturen og holde pauser til fordybelse. Du kan finde inspiration til nærvær og meditation i naturen på Odense Kommunes hjemmeside under: ”Stress af i naturen”.
8. Mind dig selv om dine ressourcer og dine stærke sider. Om de ting, du værdsætter ved dig selv og dit liv. Hvad du er fascineret af og hvad du selv drømmer om. Fjern dit fokus fra hans problemer og ret det i stedet mod dine egne interesser. Begynd at udfylde det indre tomrum med dine egne aktiviteter og interesser.
9. Øv dig, lidt ad gangen, i at: Give slip på andres problemer – sætte grænser – udtrykke dine behov åbent – skuffe andre voksnes forventninger, hvis det er nødvendigt for at passe ordentligt på dig selv
10. Øv dig i at være sammen med mænd, du ikke føler trang til at ændre, og som du ikke føler dig besat af. Læg mærke til, om du finder samtalen interessant, om du føler dig tryg, godt tilpas og kan slappe af og more dig.