Stress af i naturen
Vi er ikke kun afhængige af naturen for vores fysiske overlevelse. Vi behøver også naturen til at vise os vejen hjem, vejen ud af vort eget sinds fængsel. Vi har glemt, hvad klipper, planter og dyr stadig ved. Vi har glemt, hvad det vil sige at være stille, at være os selv, at være, hvor livet er, her og nu. Eckhart Tolle
Hvad sker der, når vi kommer ud i naturen?
De fleste menneskers hverdag er kompleks, fyldt med mange problemer og krav. Når du slipper dagligdagens gøremål, tager vandreskoene på og går ud i naturen, begynder du at få plads til afspænding og balance. En indre ro begynder at indfinde sig. Sanserne åbner sig. Træernes ro, bølgernes kraft, blomsternes skønhed og himlens farver smitter af på dig.
Hvorfor er det gavnligt at være i naturen?
Når du giver dig tid til at lægge mærke til, hvad du fascineres af i naturen, bringer det dig i kontakt med dine ressourcer, og du får nye vinkler på din tilværelse. Når du går i naturen, begynder de vanemæssige tanker at give slip, og der bliver plads til nye, konstruktive tanker. Der bliver også plads til at være stille, og bare være, uden krav fra omgivelserne. Naturen stiller ikke krav til os. Den viser os vejen tilbage til det ægte og uspolerede i os selv – den, vi i virkeligheden er, når vi ikke er fangede i hverdagens bekymringer.
Hvad siger forskningen om afstressning i naturen?
Naturen har en gunstig effekt på stressramte personer. Den rolige, friske natur reducerer stress og fremmer positive sindstilstande. Forskning i sammenhængen mellem ophold i naturen og fysisk og psykisk helse har vist, at det at være i naturen har en lang række positive effekter, som har betydning for menneskers fysiske, psykiske og sociale velvære. Nogle af de dokumenterede effekter er:
• nedsat puls
• færre muskelspændinger
• stabilt blodtryk
• øget optagelse af D-vitamin
• mængden af stresshormonet cortisol falder
• mængden af signalstoffet serotonin, som bl.a. har med glæde og velvære at gøre, øges
• mængden af ’velvære’-hormonet oxytocin øges
Naturkontakt har betydning for humøret, følelsen af overskud, velværet og selvtilliden. Mennesker, som har regelmæssig kontakt med rolig og fredfyldt natur og desuden er fysisk aktive, har en signifikant mindre risiko for at rammes af mental sygdom.
Vil du stresse af og meditere i naturen på egen hånd?
Brug naturen – det hjælper dig til at stresse af og finde ro og begynde at se mere klart og konstruktivt på din situation. Dyrk motion og afspænding med dybe vejrtrækninger. Kombiner det ved at gå lange ture i naturen og holde pauser til fordybelse.
Du kan finde inspiration til nærvær og meditation i naturen her: ”Stress af i naturen”.
Her kan du se film, og du kan downloade mp3 lydfiler og tekst med vejledninger til at tage med ud i naturen på egen hånd. Det er skabt i et samarbejde mellem Odense Kommune og meditationslærer Svend Trier.
Gå ud i naturen sammen med andre
Du kan også vælge at gå en tur med Dansk Vandrelaug. På dvl.dk finder du en oversigt over sommerens vandringer, og der er masser at vælge imellem.